Status privremene zaštite

Pravo na privremenu zaštitu temeljem Odluke Vlade RH imaju:
 
  • državljani Ukrajine i članovi obitelji koji su boravili u Ukrajini na dan 24. veljače 2022. godine,
  • osobe bez državljanstva i državljani treće zemlje, koji su u Ukrajini uživali međunarodnu ili istovjetnu nacionalnu zaštitu na dan 24. veljače 2022. godine i članovi njihovih obitelji koji su u Ukrajini imali odobren boravak na dan 24. veljače 2022. godine,
  • državljani treće zemlje koji su u Ukrajini imali važeći stalni boravak na dan 24. veljače 2022. godine sukladno ukrajinskim propisima i koji se ne mogu vratiti u svoju zemlju ili regiju podrijetla u sigurnim i trajnim uvjetima i 
  • raseljeni državljani Ukrajine i članovi njihovih obitelji koji su neposredno prije 24. veljače 2022. godine pobjegli iz Ukrajine zbog sigurnosne situacije te se zbog oružanog sukoba ne mogu vratiti u Ukrajinu.

Član obitelji je bračni ili izvanbračni drug, maloljetna djeca, bez obzira na to jesu li rođena u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici ili su posvojena te ostali bliski rođaci koji su živjeli u zajedničkom domaćinstvu u trenutku kada su nastale okolnosti povezane s raseljavanjem osoba iz Ukrajine, a koji su u to vrijeme bili potpuno ili uglavnom ovisni o tim osobama. Pravo na privremenu zaštitu imaju životni partner/neformalni životni partner državljanina Ukrajine ili osobe koje su u Ukrajini uživale međunarodnu ili istovjetnu nacionalnu zaštitu.
 
Podnesite Zahtjev za privremenom zaštitom (ENG, UA) i ubrzo ćete dobiti Iskaznicu stranca pod privremenom zaštitom! 

Zahtjev za privremenom zaštitom podnosite službenicima u najbližoj policijskoj upravi ili postaji nadležnoj prema mjestu smještaja, gdje će vam ubrzo po odobrenju zahtjeva biti izdana Iskaznica stranca pod privremenom zaštitom

Popis policijskih uprava ili pronađite onu koja vam je najbliža:

[MAPA] 

Zahtjev za privremenu zaštitu možete podnijeti i online putem aplikacije – Croatia4Ukraine. Naši službenici će vas povratno kontaktirati.

Prijava u evidencije Hrvatskog Crvenog križa NE SMATRA se podnošenjem Zahtjeva za privremenom zaštitom. Privremena zaštita je u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, a reguliraju je službenici za međunarodnu zaštitu! 

Ukoliko ste smješteni u objektima Kolektivnog smještaja, ne trebate ići u policijsku postaju ili policijsku upravu već Zahtjev za privremenom zaštitom možete podnijeti u tim objektima kod službenika MUP-a, odnosno službenika policijskih uprava/postaja.  

U Prihvatnim centrima se ne podnosi zahtjev jer se radi o kraćim boravcima do 48 sati.