Vlada RH prihvatila odluku o osnivanju Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine

Ministarstvo unutarnjih poslova koordinirat će radom Međuresorne radne skupine dok Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a obavljati stručne, tehničke te administrativne poslove. Glavna zadaća skupine jest koordinirano djelovanje svih nadležnih tijela i institucija te provođenje mjera i aktivnosti s ciljem pružanja humanitarne pomoći, prihvata i zbrinjavanja izbjegloga stanovništva iz Ukrajine

FOTO: Vlada RH

Danas, 28. veljače, održana je 104. sjednica Vlade Republike Hrvatske vezana uz trenutnu situaciju u Ukrajini. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović obrazložio je Prijedlog odluke o osnivanju Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine.
-„Od prvog dana agresije na Ukrajinu, sve sastavnice sustava Domovinske sigurnosti su se aktivirale, svatko u svom području nadležnosti kako bi se osigurao sveobuhvatni pristup vezan uz prihvat izbjeglica, ali i za daljnje potrebe. Od 25. veljače zaključno s jutros u 6.45 sati, u Republiku Hrvatsku ušlo je 190 izbjeglica iz Ukrajine, od kojih se 11 nalazi u motelu Plitvice (Zagreb), dok su ostali smješteni u privatnom aranžmanu“, izjavio je ministar Božinović.

Osim na lokaciji motela Plitvice u Zagrebu, uspostavljen je prihvatni centar u Sportskoj dvorani Jug 2 u Osijeku te je u pripremi i treći prihvatni centar u Varaždinskim Toplicama.

Ministar Božinović rekao je kako hrvatske institucije samostalno i u suradnji sa svojim europskim i euroatlantskim partnerima prate sveukupan razvoj situacije: „Tako da se i jučer na izvanrednom sastanku vijeća za unutarnje poslove raspravljalo, pogotovo o ovom dijelu vezanom uz izbjeglice i za humanitarni pristup i odgovor na ovu krizu te je postignut širok konsenzus u aktiviranju Direktive o privremenoj zaštiti kojom će se - nadamo se već u četvrtak na sljedećem sastanku - osigurati ujednačen tretman državljanima Ukrajine u svim državama članicama Europske unije i omogućiti boravak i nakon isteka roka od 90 dana“.

Aktiviranjem Direktive legalizirao bi se boravak ukrajinskih državljana na duže razdoblje i odmah omogućilo njihovo uključivanje na tržište rada. Komisija će usvojiti i pripremiti smjernice za postupanje na vanjskim granicama kako bi se ujednačili pregledi na graničnim prijelazima.

-„Govorimo o screeningu, regulaciji odnosno registraciji te o uvjetima masovnog priljeva te osiguravao učinkovit nadzor vanjskih granica i sigurnost Europske unije jer nije isključeno da se među izbjeglice infiltriraju i drugi državljani trećih zemalja koji u Europsku uniju ne dolaze uvijek s najboljim namjerama“, istaknuo je ministar Božinović te dodao kako je Europska unija već angažirala svoje agencije (Frontex, Agenciju za azil i EUROPOL).

Također, od danas se na političkoj razini, na razini veleposlanika, stalnih predstavnika pokreće mehanizam integriranog političkog odgovora, koji smo imali cijelo vrijeme u vrijeme COVID-19 krize, a također i blueprint network koji bi se s Afganistana proširio na praćenje stanja u Ukrajini kako bi se koordinirano odgovorilo na potrebe zbrinjavanja izbjeglica.

-„Do jučer je 18 država članica pružilo humanitarnu i tehničku potporu Ukrajini“, izjavio je ministar Božinović te podsjetio kako je na prošloj sjednici i Hrvatska, među prvim članicama Europske unije, donijela odluku o pružanju humanitarne i tehničke pomoći.
Također ministar Božinović istaknuo je kako će se u sljedećem koraku razmotriti i pomoć Moldoviji, u koju je ušlo oko 50 tisuća Ukrajinaca te će Hrvatska i na njihove potrebe odgovorit zajedno s Komisijom koja je već odobrila inicijalnu humanitarnu pomoć u iznosu od pet milijuna eura.

Također, na svojevrsnu budnost pozvane su sve članice Europske unije s obzirom na opasnost kibernetičkih napada, hibridnih prijetnji i dezinformacija. Radi se o jednom koordiniranom pristupu među članicama Europske unije i europskih agencija, s obzirom da se radi o potencijalno mogućem velikom dolasku izbjeglica iz Ukrajine na teritorij Europske unije.

-„Do jučer su bile procjene od oko 350 do 380 tisuća osoba - što se mijenja cijelo vrijeme - koje su već ušli u prve susjedne države Ukrajini, a neke procjene govore o mogućnosti da oko četiri milijuna ljudi prijeđe na teritorij Europske unije kao izbjeglice. U tom kontekstu ne treba zaboraviti ni interno raseljene osobe za koje se procjenjuje da mogu doseći brojku i do osam milijuna ljudi. Dakle, radi se o jednoj velikoj humanitarnoj krizi te je u znak solidarnosti i podrške ukrajinskom narodu, Vlada Republike Hrvatske spremna i nadalje pružiti humanitarnu i tehničku pomoć te prihvatiti ukrajinske izbjeglice“, zaključio je ministar Božinović.

Za uspješnu realizaciju prihvaćanja i zbrinjavanja izbjeglica potrebno je uključiti tijela u čijoj su nadležnosti područja od značaja za osiguravanje odgovarajućih uvjeta zbrinjavanja izbjeglica te se predloženom Odlukom osnova Međuresorna radna skupina čija je zadaća koordinirano djelovanje svih nadležnih tijela i institucija te provođenje mjera i aktivnosti s ciljem pružanja humanitarne pomoći, prihvata i zbrinjavanja izbjegloga stanovništva iz Ukrajine.

Ministarstvo unutarnjih poslova koordinirat će radom navedene Međuresorne radne skupine, dok će Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a obavljati stručne, tehničke i administrativne poslove za rad skupine.

Vlada Republike Hrvatske jednoglasno je prihvatila odluku o osnivanju Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine.

Izvor: MUP

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi