Ravnatelj Trut u obilasku Graničnog prijelaza Goričan, prihvatnog i kolektivnog smještaja

Ravnatelj dr. sc. Damir Trut i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt obišli su danas, 30. ožujka 2022., granični prijelaz Goričan, prihvatni smještaj za raseljene osobe iz Ukrajine u gradskoj sportskoj dvorani Varaždin i kolektivni smještaj u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice

Foto: MUP

Nakon obilaska graničnog prijelaza Goričan preko kojeg je u Republiku Hrvatsku ušlo preko 65 % raseljenih osoba iz Ukrajine, u Međimurskoj županiji sastali su se sa županom Matijom Posavcem na kojem su razgovarali o procesu prihvata i smještaja raseljenih osoba iz Ukrajine. Župan Posavec zahvalio je Ravnateljstvu civilne zaštite i Hrvatskom Crvenom križu na svemu učinjenom i odličnoj organizaciji prihvatnih i kolektivnih smještaja. „Kompletni sustav civilne zaštite je izuzetno važan u ovakvim situacijama, kao i pravovremena suradnja i koordinacija nacionalne i lokalne razine, što je u ovom slučaju na vrlo visokoj razini“, rekao je.

U prihvatnom smještaju na lokaciji gradske sportske dvorane u Varaždinu, obilasku se priključio varaždinski župan Anđelko Stričak s predstavnicima službi koje su uključene u aktivnosti prihvata i zbrinjavanja raseljenih osoba na području Varaždinske županije. Razgovaralo se o načinu rada i uvjetima prihvatnog i kolektivnih smješta kao i  problematici s kojom se susreću na terenu, a sve s ciljem unaprjeđenja međusobne koordinacije svih nadležnih tijela i institucija te usklađivanja daljnjih aktivnosti.

Župan Stričak zahvalio se svim dionicima sustava civilne zaštite i policiji na kvalitetnoj i brzoj reakciji u aktivnostima prihvata i smještaja raseljenih osoba. Epidemija i potresi, a sad i ove aktivnosti pokazale su da se i dalje mora ulagati u sve sastavnice sustava civilne zaštite, a jedan od ključnih projekata ulaganja je i Regionalni centar civilne zaštite Varaždinske županije koji će objedinjavati sve sastavnice sustava u regiji kako bi se sve zadaće obavljale još kvalitetnije, istaknuo je. 

Ravnatelj Trut naglasio je kako je sustav civilne zaštite izrastao u respektabilan sustav koji je spreman odgovoriti na sve izazove, što se pokazalo i kroz sve poduzete mjere i aktivnosti prihvata i smještaja raseljenih osoba iz Ukrajine. Od prvog dana Republika Hrvatska pokazuje svoju promptnu reakciju, od Vlade RH do svih relevantnih tijela koji su uključeni u proces prihvata, smještaja i integracije raseljenih osoba, dodao je Trut te uputio sve pohvale Varaždinskoj županiji, koja, kako je rekao, radi svoj posao na vrlo visokoj razini.

Zahvalio je svima na solidarnosti i spremnosti za pružanje pomoći stanovništvu iz ratom zahvaćene Ukrajine te izrazio zadovoljstvo iskazanim trudom i naporima koje pružaju sve uključene službe, institucije i stožeri civilne zaštite te im poručio kako će Ravnateljstvo civilne zaštite nastaviti pružati maksimalnu potporu u svim daljnjim aktivnostima. Podsjetio je i kako je u tijeku javni poziv za dostavu ponuda vlasnika stambenih jedinica za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju, koje se dostavljaju poštom na adresu Ravnateljstva civilne zaštite ili na e-mail adresu pojedinacni.smjestaj@mup.hr.

Obilazak je završio posjetom kolektivnog smještaja u Varaždinskim Toplicama gdje je u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju trenutno smješteno 100 osoba iz Ukrajine.

Pisane vijesti