Nudite pomoć

Želite biti volonter?
Osobe koje žele volontirati mogu se javiti na adresu e-pošte rcz.zbrinjavanje@mup.hr te navesti svoje kvalifikacije (prevoditelj za Ukrajinski, odvjetnik za besplatnu pravnu pomoć…)
Nudite pojedinačni privatni smještaj raseljenim osobama iz Ukrajine?
Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je Javni poziv za dostavu ponuda vlasnika stambene jedinice za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju

Slijedite sadržaj Javnog poziva te Ispunjeni Obrazac s pripadajućom dokumentacijom dostavite na Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a:
 
Ustupio sam svoju nekretninu na korištenje raseljenim osobama iz Ukrajine, imam li pravo na podmirenje troškova?
Kao vlasnik nekretnine koju na korištenje ustupate raseljenim osobama iz Ukrajine, imate pravo na mjesečno podmirenje troškova korištenja stambene jedinice (trošak najma prostora i trošak režija).

Na temelju potpisanog ugovora ostvarivat će se pravo na podmirenje troškova i to u iznosima koje je Vlada RH odredila u Odluci o financiranju troškova za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju, a podmirit će se za samca - 50 kuna po danu, dok će se za više osoba podmiriti na sljedeći način:
 
  • jedan član - 40 kuna po danu,
  • drugi član - 30 kuna po danu,
  • treći član - 20 kuna po danu,
  • četvrti i svaki sljedeći član - 10 kuna po danu.

Najviši iznos troškova korištenja stambene jedinice je 3.600,00 kuna mjesečno.
Prihvatili ste raseljenu osobu iz Ukrajine? Hvala vam! Ovo su informacije za vas
Prijava kratkotrajnog boravka raseljene osobe   

Pravna ili fizička osoba registrirana za pružanje usluge smještaja kratkotrajni boravak raseljene osobe iz Ukrajine može prijaviti preko sustava eVisitor, a smještaj kod fizičkih osoba koje nisu registrirane za pružanje usluga može se prijaviti u nadležnoj policijskoj upravi odnosno policijskoj postaji nadležnoj prema mjestu smještaja uz dostavu popunjenog Obrasca 16a i prilaganje:
  • preslike isprave o identitetu raseljene osobe iz Ukrajine i
  • ugovora o najmu, vlasničkog lista ili izjave vlasnika nekretnine o suglasnosti prijave navedene osobe na tu adresu te preslike isprave vlasnika nekretnine. 

Javite se lokalnom društvu Hrvatskog Crvenog križa

Ukoliko ste prihvatili osobu raseljenu iz Ukrajine, a još se niste javili Službi traženja Hrvatskog Crvenog križa, svakako to učinite kako bi ih se evidentiralo i kako bi im se pružila pomoć iz sustava Crvenog križa.
Društva HCK postoje u svakoj županiji: kontakt .
Želite zaposliti osobe raseljene iz Ukrajine? Hvala vam! Ovo su informacije za vas
Osobe raseljene iz Ukrajine koje su pod privremenom zaštitom u RH posjeduju Iskaznicu stranca pod privremenom zaštitom i ostvaruju pravo na rad bez dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada.

Takav status podrazumijeva potpuno korištenje usluga Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te mjera aktivnih politika zapošljavanja.

Radi zapošljavanja raseljenih osoba javite se:
Želite li poslati humanitarnu pomoć za Ukrajinu? Hvala vam! Ovo su informacije za vas
Ukoliko ste prikupili humanitarnu pomoć u većem obliku koja treba biti upućena u Ukrajinu, molimo obratite se Hrvatskom Crvenom križu na adresu e-pošte: prikupljanje-sredstva@hck.hr. Djelatnici Hrvatskog Crvenog križa organiziraju konvoje kojima se Vaša pošiljka može pridružiti uz pojednostavljene carinske procedure. 
Želite donirati?
Hrvatski Crveni križ 
Pročitajte sve informacije o programima donacija Hrvatskog Crvenog križa.
Pogledajte popis namirnica koje možete donirati za raseljene sobe iz Ukrajine.
 

Nacionalna policija Ukrajine
Nacionalna policija Ukrajine obratila se putem EUROPOL-a nacionalnim policijama država članica te moli za pomoć u prikupljanju financijskih sredstava potrebnih za jačanje obrane i sigurnosti Ukrajine, kao i za policijske službenike stradale u obrani zemlje.

Podaci za uplatu pomoći:
Primatelj: National Police of Ukraine
Banka: JSC "Ukreximbank" MFO (bank identification code) 322313, EDRPOU
Account: UA593223130000025302000000289
S.W.I.F.T.: EXBSUAUX