Božinović: Koordiniramo aktivnosti oko zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine. Imamo odgovor za sve scenarije

Slika /dokumenti/Galerija vijiesti/Vlada 1.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je s članovima hrvatske Vlade u Banskim dvorima održao sastanak s predstavnicima Civilne zaštite i Crvenoga križa zbog podizanja stupnja pripravnosti u vezi s prihvatom izbjeglica iz Ukrajine. U izjavi za medije nakon sastanka potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao kako je dosad u Hrvatsku ušlo desetak osoba iz Ukrajine te da Hrvatska ima kapacitete za smještaj izbjeglica.


''Dosad je u Hrvatsku ušlo desetak osoba iz Ukrajine koje su došle privatnim kanalima i prijateljskim kontaktima te su smještene u privatnim smještajima'', kazao je Božinović poslije sastanka.
 
Božinović je naglasio da Hrvatska ima smještajne kapacitete za prihvat izbjeglica
 
''Poanta današnjeg sastanka je da se koordiniramo. Možemo i spremni smo ako zatreba, ne bi volio, ali možemo već od danas smještati ljude'', rekao je.
 
Potpredsjednik Vlade je kazao da će se jedno vladino tijelo angažirati intenzitetom koliko to situacija bude iziskivala.  
 
''Svi koji se inače bave izbjegličkom problematikom su bili tu. Odlučili smo koordinaciju strukturirati kroz jedno Vladino tijelo koje će se angažirati onolikim intenzitetom koliko to situacija bude iziskivala od naših institucija'', rekao je.
 
Božinović je precizirao da su sastanku nazočili predstavnici i Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva gospodarstva i sastavnica sustava Domovinske sigurnosti.
 
Potpredsjednik Vlade je naglasio da je razmotreno aktualno stanje po tim pitanjima te je podsjetio da se u nedjelju u Bruxellesu sastaju ministri unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije.
 
Imat ćemo odgovor i na razini Republike Hrvatske, dakle samostalno, i kao članica EU
 
Za sutra je sazvano posebno vijeće ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU u Bruxellesu, kojem ću nazočiti i ministar Božinović.
 
"Tamo ćemo razmotriti ta pitanja na razini EU s obzirom na to da je potencijal takav da će se vjerojatno uključiti više-manje sve države članice EU kako bi se u slučaju povećanog priljeva raseljenih iz Ukrajine sve države pripremile za njihov prihvat'', rekao je Božinović.
 
Poanta današnjeg sastanka je koordinacija ukupnih aktivnosti, od smještaja do prehrane, zdravstvene skrbi, o svemu vodimo računa", objasnio je Božinović
 
"U ovom trenutku anticipiramo sve scenarije i za svaki od njih ćemo imati odgovor i na razini Republike Hrvatske, dakle samostalno, i kao članica EU", naglasio je.
 
Premijer Andrej Plenković je u subotu sazvao sastanak sa članovima Vlade, civilne zaštite i Crvenog križa radi podizanja stupnja pripravnosti u vezi s prihvatom izbjeglica iz Ukrajine zbog ruske agresije.
 
''Solidarni smo s ukrajinskim narodom'', objavio je premijer tom prilikom na društvenim mrežama.

Izvor: Vlada/HINA

Pisane vijesti | Međunarodna pomoć i razvoj