Kao izraz solidarnosti, Vlada RH uputila žurnu pomoć Ukrajini

Slika slike/2022/04/08-04-000-hr-ua.jpg

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o upućivanju žurne pomoći Ukrajini i popuštanju epidemioloških mjera

Izvor: MUP RH

Na danas održanoj 112. sjednici, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Odluku o upućivanju žurne pomoći Ukrajini u medicinskim kompletima i opremi.

Za organizaciju slanja opreme iz točke II Odluke, procijenjene vrijednosti od 285.550,00 kuna, zaduženi su Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo civilne zaštite i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ravnateljstvo za robne zalihe, a Odluka je donesena temeljem traženja pomoći ukrajinskih muzealaca oko osiguranja i evakuacije pokretne i nepokretne kulturne baštine grada Lvova, koja je pod kontinuiranom prijetnjom mogućeg uništenja.  

Ukupna procijenjena vrijednost žurne pomoći koja se upućuje ovom odlukom Vlade RH iznosi 1.516.800,00 kuna.

„Sukladno iskazanoj potrebi s Popisa objavljenog na zajedničkoj platformi CECIS Europske komisije Mehanizma unije za civilnu zaštitu Europskog centra za koordinaciju i odgovor, kao izraz solidarnosti Vlada Republike Hrvatske temeljem ove Odluke upućuje žurnu pomoć Ukrajini iz raspoloživih zaliha i sredstava Ministarstva kulture i medija i Ministarstva unutarnjih poslova“, pojasnio je o čemu je riječ potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović.


Ukidanje epidemioloških mjera

Uz to, potpredsjednik i ministar Božinović, u sklopu svog redovitog izvještavanja članova Vlade o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj, ponovio je jučer najavljeno popuštanje epidemioloških mjera. 

„Kao što je već široko poznato u ponoć stavljamo izvan snage gotovo sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, koje se tiču dosadašnjih epidemioloških ograničenja. Ostaje samo obaveza korištenja maski za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenike ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i za posjetitelje korisnicima. Druga odluka koja će ostati na snazi je Odluka o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH, ali i ona po bitno olakšanim kriterijima, pogotovo za sve građane Europske unije“, rekao je potpredsjednik i ministar Božinović, napomenuvši kako će se od 9. travnja i COVID potvrde na nacionalnoj razini koristiti samo u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi.

Stručna podloga za ovakvu odluku bio je pad broja hospitalizacija i broja naših preminulih sugrađana od koronavirusa, te uvjerenje da će ova zaraza prerasti u edemski oblik, što podrazumijeva manje rizika za zdravlje, ali i mogućnost trajnijeg suživota s njom.

„Zato polažemo nadu u znanstvena istraživanja koja bi nas trebala dovesti do boljeg razumijevanja same prirode bolesti, i ponuditi nam nova farmakološka rješenja u obliku naprednijih cjepiva i efikasnijih lijekova“, nadodao je Božinović, završno zaključivši: „Dotad, nadamo se i što manjem broju referenci na korona virus u našim javnim istupima, a pogotovo u pogledu donošenja nekih novih odluka Stožera u budućnosti.“

Pisane vijesti