Obavijest poslodavcima pri zapošljavanju ukrajinskih državljana

Slika /slike/Ilustracije/amy-hirschi-JaoVGh5aJ3E-unsplash.jpg

Zlouporaba statusa privremene zaštite - rad ukrajinskih državljana u Republici Hrvatskoj

FOTO: Ilustarcija

Ukrajinski državljani koji imaju odobrenu privremenu zaštitu mogu raditi bez dozvole za boravak i rad u Republici Hrvatskoj.

Međutim, ako je svrha zapošljavanje ukrajinskih državljana u Republici Hrvatskoj, što uključuje i sezonski rad, te ako se nakon obavljenog rada vraćaju natrag u Ukrajinu, potrebno je regulirati dozvolu za boravak i rad sukladno Zakonu o strancima  („Narodne novine“ br. 133/20, 114/22, 151/22).

S obzirom na informacije da pojedini poslodavci zapošljavaju ukrajinske državljane na sezonski rad, tražimo od poslodavaca da ne obećavaju ukrajinskim državljanima preko agencija za zapošljavanje da će im pribaviti „zelenu kartu“ odnosno status privremene zaštite u Republici Hrvatskoj.

Naime, u nadležnosti policijske uprave odnosno policijske postaje je da odlučuju ispunjava li stranac uvjete za privremenu zaštitu prema kriterijima koji su utvrđeni Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 7. ožujka 2022. godine sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Provedbenoj Odluci Vijeća (EU) 2022/382 od 04. ožujka 2022. godine.

Privremena zaštita odobrava se slijedećim kategorijama raseljenih osoba:
 
  • državljanima Ukrajine i članovima njihovih obitelji koji su boravili u Ukrajini na dan 24. veljače 2022. godine,
  • osobama bez državljanstva i državljanima ostalih trećih zemalja, koji su u Ukrajini uživali međunarodnu ili istovjetnu nacionalnu zaštitu na dan 24. veljače 2022. godine i članovima njihovih obitelji koji su u Ukrajini imali odobren boravak na dan 24. veljače 2022. godine,
  • državljanima ostalih trećih zemalja koji su u Ukrajini imali važeći stalni boravak na dan 24. veljače 2022. godine sukladno ukrajinskim propisima i koji se ne mogu vratiti u svoju zemlju ili regiju podrijetla u sigurnim i trajnim uvjetima,
  • raseljenim državljanima Ukrajine i članovima njihovih obitelji koji su neposredno prije 24. veljače 2022. godine napustili Ukrajinu zbog sigurnosne situacije te se zbog oružanog sukoba ne mogu vratiti u Ukrajinu.


Pisane vijesti