Vatrogasni angažman u pomoći Ukrajini

  • Slika slike/2022/03/23-03/24-03-001.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika

I u ovoj su nesreći vatrogasci iskazali nesebičan angažman u pomoći ukrajinskim kolegama i raseljenim obiteljima 

Izvor: Hrvatska vatrogasna zajednica

Nakon 28 dana ruske invazije na Ukrajinu, potreba za pomoći ovoj zemlji  i njezinim građanima svakim danom sve je veća.
I u ovoj nesreći hrvatski vatrogasci angažirani su od prvoga dana. Osim slanja vatrogasne opreme Hrvatske vatrogasne zajednice u sklopu žurne pomoći, vatrogasci diljem Hrvatske organizirali su pomoć na brojne načine. Tako su se dobrovoljna vatrogasna društva i javne vatrogasne postrojbe uključile u prikupljanje humanitarne pomoći, a velik broj DVD-a stavio je na raspolaganje svoja vozila za prijevoz raseljenih obitelji iz Ukrajine te za dostavu donirane hrane i ostalih potrepština.
 
Prema podacima koje je prikupila Hrvatska vatrogasna zajednica, pomoć je organizirana u kontinentalnim te priobalnim županijama, a u njoj je sudjelovalo više od 200 vatrogasaca. Tako su istarski DVD-ovi sudjelovali u skupljanju pomoći u suradnji s Crvenim križem te u organizaciji prijevoza raseljenih osoba pri ulasku u Hrvatsku, a na sličan su se način organizirala i društva Primorsko-goranske te Splitsko-dalmatinske županije. U Koprivničko-križevačkoj županiji pripadnici DVD-ova angažirani su u prihvatu i prijevozu raseljenih ukrajinskih obitelji, a svi koji žele ostati u ovoj ili susjednoj Varaždinskoj županiji prevoze se vatrogasnim kombijima u prihvatne centre. Osim toga, vatrogasci su razvozili pitku vodu, hranu i higijenske potrepštine te su postavljali i sklopive šatore na prostoru željezničkog kolodvora u Koprivnici. Vatrogasci Ličko-senjske županije angažirani su u opremanju prihvatnog centra, prijevozu raseljenih osoba i obitelji u Gospić i Korenicu kao i u prikupljanje pomoći, a na sličan su se način organizirale i javne vatrogasne postrojbe te DVD-ovi Osječko-baranjske županije. Namirnice i ostale potrepštine  koje su prikupljene predat će se lokalnim društvima Crvenog križa. Međimurski su vatrogasci u pripravnost stavili kombi vozila u slučaju potrebe prijevoza raseljenih osoba s graničnog prijelaza Goričan gdje su radili i na osiguranju, a članovi DVD-ova pomagali su kod podjele hrane i toplih obroka kao i prijevoza humanitarne pomoći. Društva s područja Vatrogasne zajednice Grada Čakovca sudjelovala su u pripremi ležaja za smještaj ukrajinskih raseljenih obitelji. I na području Krapinsko-zagorske županije vatrogasci su organizirali prijevoz raseljenih obitelji dok je DVD Gornja Stubica prikupila pomoć za ukrajinsko vatrogasno društvo s kojim imaju suradnju.
 
Osiguranje smještaja za raseljeno stanovništvo

Vatrogasci pojedinih županija su se uključili i u osiguranje smještaja pa su tako na području Bjelovarsko-bilogorske županije pripadnici JVP-a i DVD-a Bjelovar sudjelovali u pripremama objekata za smještaj obitelji iz Ukrajine. Na sličan način se u pomoć uključio i DVD Lipovljani koji je u fazi uređivanja prostora koji će moći ponuditi ukrajinskim obiteljima.
 
Organizacija karlovačkih vatrogasaca

U Karlovačkoj županiji DVD-ovi su se angažirali u prijevozu raseljenih obitelji iz Ukrajine, a zahvaljujući JVP-u Karlovac i njegovom zapovjedniku Miroslavu Radi, prikupljena je vatrogasna oprema u vrijednosti od 160.000,00 kuna. Kombi je s humanitarnom pomoći doniranu opremu doveo do ukrajinskog Užograda, koji je od Kijeva udaljen 630 kilometara, a u prikupljanje ove pomoći, osim karlovačke javne vatrogasne postrojbe, uključila se i Vatrogasna zajednica Karlovačke županije, Vatrogasna zajednica Grada Karlovca te mnogobrojne tvrtke.

 „Vatrogasci su i u ovoj nesreći od prvog dana angažirani, od prikupljanja pomoći, prijevoza raseljenih obitelji iz Ukrajine, hrane i ostalih potrepština do organizacije logističke potpore u smislu prihvatnih centara i osiguranja graničnih prijelaza“, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i naglasio kako su pojedina društva koja su u mogućnosti, u procesu pripreme i prostora za smještaj cijelih obitelji. „Do sada se u pomoć Ukrajini uključilo više od 200 vatrogasaca iz cijele RH kojima izražavam veliku zahvalnost jer se i sami sjećamo svih onih koji su nama pomagali kada nam je bilo najteže. Ono što je najvažnije za podsjetiti je kako se u pomoć vatrogasaca uvijek možete pouzdati“, zaključno je rekao Tucaković.Pisane vijesti