Zapošljavanje i rad

Kao osoba pod privremenom zaštitom možete raditi u Republici Hrvatskoj bez dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada, što znači da vam za uključivanje na tržište rada nisu potrebe dodatne dozvole, osim Iskaznice stranca pod privremenom zaštitom.

Kontaktirajte Hrvatski zavod za zapošljavanje - HZZ (HR, UA) i prijavite se u evidenciju nezaposlenih osoba.

Prijaviti se možete putem:
Prilikom prijave je potrebno dati osnovne podatke:
 • ime i prezime,
 • datum rođenja,
 • iskaznicu za stranca pod privremenom zaštitom,
 • osobni identifikacijski broj (OIB) i
 • dokaz o završenom obrazovanju (ukoliko ga imate). 
 
Savjetnici u HZZ-u pružit će vam podršku:
 • prilikom prijave u evidenciju nezaposlenih,
 • u potrazi za željenim zaposlenjem / poslodavcem,
 • upućivanjem na radna mjesta za zanimanja za koja želite i možete raditi i
 • za uključivanje u mjere aktivne politike zapošljavanja. 

Nakon upisa u evidenciju nezaposlenih bit će Vam dodijeljen savjetnik koji će vam pružati podršku kako biste se uključili na hrvatsko tržište rada. Pomoći će vam prilikom izrade životopisa i pripreme za razgovore za posao, a moći ćete sudjelovati u radionicama za pripremu u traženju posla na ukrajinskom ili engleskom jeziku.
 
Kako bismo vam olakšali dobivanje svih važnih informacija, ali i osigurali dodatnu podršku u ovim teškim trenucima, oformili smo timove stručnjaka, koji će vam biti na raspolaganju u mjestima smještaja te im se možete obratiti s punim povjerenjem.
Da li u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje postoji prevoditelj koji će mi pomoći u razgovoru sa savjetnikom?
Hrvatski zavod za zapošljavanje organizirat će usluge prevođenja kako bi vam bila omogućena lakša komunikacija s vašim savjetnikom za zapošljavanje.
Kako mi Hrvatski zavod za zapošljavanje može pomoći u traženju posla?
Pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje sastoji se od:
 • prijave u evidenciju nezaposlenih,
 • definiranja radnog potencijala i plana traženja posla i zajedničkog dogovora oko zanimanja za koja će savjetnik posredovati na tržištu rada,
 • uključivanja u radionice za aktivno traženje posla,
 • informiranja o radnim mjestima i mogućnostima rada u zanimanju u kojem možete i želite raditi,
 • financiranja obrazovanja za stjecanje kompetencija potrebnih na tržištu rada i
 • mogućnosti uključivanja u neku od mjera aktivne politike zapošljavanja.
Što su radionice za aktivno traženje posla?
Ukoliko Vam je potrebna pomoć pri pisanju životopisa, predstavljanju poslodavcu kako biste istaknuli bitne reference o sebi, kako i gdje tražiti posao, savjetnik će vas uputiti na radionice za aktivno traženje posla.
Riječ je o grupnom radu, a bit će omogućene radionice u manjim skupinama uz prevoditelja ili na engleskom jeziku, ovisno o vašim mogućnostima.
Ima nas više obitelji u naseljenom mjestu. Je li moguće za sve nas održati kolektivnu radionicu?
HZZ često organizira radionice prema raznim ciljanim skupinama te će se na isti način organizirati radionice u manjim skupinama na engleskom jeziku ili uz prevoditelja za ukrajinski jezik.
Kako ćete me informirati o slobodnim radnim mjestima?
Prilikom prijave u evidenciju bit će vam dodijeljen savjetnik koji će s vama tijekom savjetovanja definirati plan traženja posla, utvrditi vrstu podrške koja vam je potrebna za uspješno zapošljavanje te dogovoriti zanimanja za koja će za vas posredovati na tržištu rada.
Bit će važna informacija o vašem prethodnom radnom iskustvu kao i stečenim kompetencijama kroz redovno obrazovanje.
Savjetniku ćete ostaviti svoje kontakte (adresu elektroničke pošte i broj mobitela).
Putem e-maila i SMS-a redovito ćemo vas obavještavati o slobodnim radnim mjestima u dogovorenom zanimanju.
Imam li mogućnost zapošljavanja izvan mjesta trenutnog boravka u Hrvatskoj?
Tijekom savjetovanja iskazat ćete mogućnost zapošljavanja i izvan mjesta trenutnog boravka u Republici Hrvatskoj.
Savjetnik za zapošljavanje informirat će Vas o slobodnim radnim mjestima u željenom zanimanju i na području RH za koje iskažete interes.
Za Republiku Hrvatsku posebno je važno zapošljavanje tijekom turističke sezone i savjetnik će Vas informirati i o takvim mogućnostima.
Koja su zanimanja deficitarna u Hrvatskoj?
Tržište rada u Republici Hrvatskoj je vrlo različito te ovisi o županiji u kojoj ste smješteni. U jadranskim županijama deficitarna su različita zanimanja vezana uz turizam, u kontinentalnim županijama zanimanja u graditeljstvu i prerađivačkoj industriji, a neka su zanimanja deficitarna na cijelom području RH.
Imam li kakvih materijalnih prava pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje?
Za ostvarivanje prava na novčanu naknadu potrebno je u trenutku prestanka radnog odnosa imati najmanje 9 mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca na području Republike Hrvatske.
Potrebno je prijaviti se HZZ-u i podnijeti zahtjev u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, prestanka bolovanja, odnosno rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog ili skrbničkog dopusta nakon prestanka radnog odnosa.
Osim novčane naknade, osobe koje su uključene u obrazovanje ili osposobljavanje na radnom mjestu mogu ostvariti novčanu pomoć i naknadu za putne troškove dok traje obrazovanje i za dane dok se nalaze na nastavi.
Kako mogu steći nove kompetencije potrebne na tržištu rada?
Ukoliko u razgovoru sa savjetnikom zajednički utvrdite da vam je potrebno dodatno obrazovanje, HZZ će vas uputiti u neki od oblika obrazovanja i za to vrijeme financirati novčanu pomoć i putni trošak kao i o mogućnosti osposobljavanja kod poslodavca na konkretnom radnom mjestu.
Imam li pravo na korištenje računala u prostorima HZZ-a?
Ukoliko nemate pristup Internetu niti vlastito računalo, možete ga besplatno koristiti u svim područnim službama i uredima HZZ-a, kao i u Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK).
 
Popis CISOK centara u Hrvatskoj.
 
 
U CISOK-u je moguće:
 • samostalno pretraživanje objavljenih natječaja za posao,
 • prikupljanje informacija o obrazovnim mogućnostima i mogućnostima zapošljavanja u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i korištenje različitih on‐line alata i 
 • informacije i savjetovanja o zahtjevima pojedinih zanimanja, mogućnostima obrazovanja odraslih, ponudi i mogućnostima zapošljavanja te brojnim drugim temama vezanim uz obrazovanje i zapošljavanje.

Kontakti
Telefonski broj:
385 99 524 8574 
385 99 527 6079
E-mail: ukrajina@hzz.hr

Uredi HZZ-a: Adrese i kontakti HR, UA
Želite zaposliti raseljenu osobu iz Ukrajine? Hvala vam! Ovo su informacije za vas
Osobe raseljene iz Ukrajine koje su pod privremenom zaštitom u Republici Hrvatskoj posjeduju Iskaznicu stranca pod privremenom zaštitom i ostvaruju pravo na rad bez dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada.

Takav status podrazumijeva potpuno korištenje usluga Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te mjera aktivnih politika zapošljavanja.

Radi zapošljavanja raseljenih osoba iz Ukrajine javite se:

Dokumenti