Prvi prihvat

Ukoliko ste raseljena osoba iz Ukrajine i tražite privremenu zaštitu, u Republiku Hrvatsku možete ući preko bilo kojega graničnog prijelaza.
 
Ukoliko nemate organiziran smještaj u Hrvatskoj – uputite se u prihvatne centre za raseljene osobe koji se nalaze na dvije lokacije:
 
  • Sportska dvorana Jug 2, Ulica kralja Petra Svačića 67, Osijek i
  • Gradska športska dvorana, OŠ dr. Jure Turića, Ulica Miroslava Kraljevića 19, Gospić
 
Boravak u prihvatnim centrima je kratkotrajan, u pravilu do 48 sati. Nakon tog vremena bit će vam ponuđen trajniji smještaj. U prihvatnim centrima će vas dočekati djelatnici Civilne zaštite, policije i Hrvatskoga Crvenog križa. Hrvatski Crveni križ će vas putem obrasca upisati u evidenciju kako biste ostvarili pravo na psihosocijalnu podršku, humanitarnu pomoć i zbog potreba Službe traženja. Imate pravo na privremenu zaštitu kao oblik brze humanitarne pomoći.

Ukoliko imate osiguran smještaj u Hrvatskoj kod prijatelja, rodbine ili slično – nastavite putovanje na tu lokaciju.
 
Pri dolasku u RH, više informacija i uputa o svojim pravima i dostupnoj pomoći možete saznati pozivanjem na broj 114 (radnim danom od 08-16 sati).
 
Mogu li ući u Hrvatsku bez osobnih isprava?
Osobe koje se na graničnom prijelazu Republike Hrvatske graničnoj policiji izjasne kao raseljene osobe iz Ukrajine mogu ući u Hrvatsku neovisno posjeduju li putnu ispravu za prelazak državne granice ili ne.
Moram li razmišljati o carinjenju vrijednih stvari koje nosim sa sobom kao raseljena osoba? Što s gotovim novcem?
Raseljene osobe iz Ukrajine mogu unijeti osobno vlasništvo u Europsku uniju uz oslobođenje od plaćanja carine (i Poreza na dodanu vrijednost). Pri tome carinske deklaracije i carinske formalnosti mogu biti pojednostavnjene, uključujući i usmene deklaracije.
 
U slučaju unosa gotovine ili zlata od strane raseljenih osoba iz Ukrajine, carinski službenici će postupati uvažavajući posebne okolnosti. 
Unos gotovine ili zlata u vrijednosti od 10.000 EUR ili više prijavljujete putem nepotpune prijave gotovine ili jednostavno putem osobne izjave. Izjava sadržava informacije o  vama kao nositelju gotovine s podacima za kontakt i iznosu gotovine.

Nadležna tijela provode analizu rizika i zadržavaju pravo tražiti primjenu standardne propisane procedure i ispunjavanje svih propisanih obrazaca. 
Gdje se nalaze prihvatni centri za raseljene osobe?
  Prihvatni centri za raseljene osobe nalaze se na dvije lokacije:
 
  • Sportska dvorana Jug 2, Ulica kralja Petra Svačića 67, Osijek i
  • Gradska športska dvorana, OŠ dr. Jure Turića, Ulica Miroslava Kraljevića 19, Gospić.


Sportska dvorana Jug 2, Ulica kralja Petra Svačića 67, Osijek 

Gradska Športska dvorana, OŠ dr. Jure Turića, Ulica Miroslava Kraljevića 19, Gospić


Sve lokacije Hrvatskog Crvenog križa
Sve lokacije Hrvatskog Crvenog križa možete pronaći u adresaru Hrvatskog Crvenog križa.
Što učiniti ukoliko sam se razdvojio od obitelji?

U Prihvatnom centru se javite Hrvatskom Crvenom križu koja ima Službu traženja.

Granična policija me registrirala tijekom granične kontrole, trebam li se ponovno javiti policiji?
Ukoliko imate pojedinačni privremeni smještaj kod rodbine, prijatelja ili slično trebate se javiti u policijsku upravu ili postaju nadležnu prema adresi smještaja, u kojoj možete podnijeti zahtjev za privremenu zaštitu.

Zahtjev za privremenu zaštitu možete podnijeti i online putem aplikacije Croatia4Ukraine. Naši službenici će vas povratno kontaktirati. 

Ako ne želite podnijeti zahtjev za privremenu zaštitu, prijavite adresu kratkotrajnog boravka. Na isti način prijavite svaku promjenu adrese kratkotrajnog boravka. 

Popis policijskih uprava ili pronađite onu koja vam je najbliža:

Prijava kratkotrajnog boravka raseljene osobe
Pravna ili fizička osoba registrirana za pružanje usluge smještaja, kratkotrajni boravak raseljene osobe iz Ukrajine može prijaviti preko sustava eVisitor, a smještaj kod fizičkih osoba koje nisu registrirane za pružanje usluga može se prijaviti u nadležnoj policijskoj upravi odnosno policijskoj postaji nadležnoj prema mjestu smještaja, uz dostavu popunjenog Obrasca 16a i prilaganje:
 
  • preslike isprave o identitetu raseljene osobe iz Ukrajine i 
  • ugovora o najmu, vlasničkog lista ili izjave vlasnika nekretnine o suglasnosti prijave navedene osobe na tu adresu te preslike isprave vlasnika nekretnine.  
Imate saznanja o djetetu bez pratnje ili ste uočili sumnjiv odnos odrasle osobe i djeteta?

Sva saznanja o djetetu mlađem od 14 ili mlađem od 18 godina, a koje je bez pratnje ODMAH dojavite policiji na 192 ili prilikom granične kontrole. Radi se o posebno ranjivoj skupini osoba prema kojima s postupa po posebnom protokolu. Također javite ukoliko ste uočili sumnjiv odnos između odrasle osobe i djeteta.

Ukoliko ste u Prihvatnom ili Kolektivnom smještaju obratite se bilo kojoj službenoj osobi. Daljnje postupke će voditi policijski službenik obučen za rad s djecom. Djetetu bez pratnje centar za socijalnu skrb odmah će imenovati posebnog skrbnika radi zaštite dobrobiti djeteta i provedbe daljnjih postupaka prema djetetu bez pratnje. Skrbnik brine o svim pravima i interesima djeteta i zastupa dijete u stvarima za koje je imenovan te poduzima potrebne radnje s ciljem spajanja obitelji.

Imam simptome virusa COVID-19, kome se mogu javiti na graničnom prijelazu?
Ako osjećate simptome virusa COVID-19 ili neke druge zdravstvene tegobe, prilikom obavljanja granične kontrole obratite se graničnoj policiji. Granična policija će odmah obavijestiti nadležne službe koje će vam pružiti zdravstvenu skrb ili vas uputiti na odgovarajuće mjesto gdje ćete ju ostvariti. 
Prelazak granice sa životinjom, odnosno kućnim ljubimcem?
Zbog izvanrednih okolnosti nastalih uslijed ratnih zbivanja u Ukrajini, omogućeno je nekomercijalno premještanje kućnih ljubimaca u pratnji njihovih vlasnika na područje Republike Hrvatske – Odluka Ministarstva poljoprivrede

Ukoliko ste sa sobom doveli psa iz Ukrajine, molimo ispunite sljedeći obrazac i dostavite ga na adresu veterinarstvo@mps.hr. Nakon zaprimanja informacija, posjetit će vas veterinarski inspektor koji će utvrditi mjere koje je potrebno provesti u odnosu na identifikaciju psa mikročipom i cijepljenje protiv bjesnoće te obveznu evidenciju te će vas uputiti na koji će se način to obaviti. Ove mjere su besplatne za vlasnike koji su raseljeni sa svojim kućnim ljubimcima iz Ukrajine. Do dolaska veterinarskog inspektora, molimo da ograničite kontakt vašeg ljubimca s ostalim životinjama i neovlaštenim osobama.