Socijalna prava i pomoć

Svoj status osobe pod privremenom zaštitom dokazujete Iskaznicom stranca pod privremenom zaštitom! 

Stručni radnik centra za socijalnu skrb će u razgovoru s vama utvrditi kako vam se najbolje može pomoći.

Imate pravo na: 
 
  • prvu socijalnu uslugu, 
  • savjetovanje, 
  • psihosocijalno savjetovanje, 
  • smještaj (ukoliko ispunjavate uvjete sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi (djeca bez pratnje, djeca s teškoćama, starije osobe, osobe s invaliditetom...) i
  • jednokratnu naknadu za samca do 2.500,00 kn i za obitelj do 3.500,00 kuna. 

Zahtjev za jednokratnu naknadu možete podnijeti dežurnom socijalnom radniku u Prihvatnom i Kolektivnom smještaju kojeg obilaze naši Mobilni timovi. 

Ukoliko se nalazite u privatnom pojedinačnom smještaju, zahtjev možete podnijeti u Centrima za socijalnu skrb i podružnicama u Hrvatskoj. 

Ova se pomoć isplaćuje jednokratno u novcu i služi za podmirenje izvanrednih troškova nastalih zbog trenutačnih životnih okolnosti.

Dodatne informacije možete dobiti na: 
 
Starije sam životne dobi, osoba s invaliditetom ili imam brojnu obitelj, a smješten sam u Kolektivnom smještaju?
Prilikom smještaja vodi se računa o spolu, dobi, položaju ranjivih skupina kao i tražiteljima s posebnim prihvatnim potrebama te cjelovitosti obitelji.

Ako imate posebne potrebe smještaja, odnosno ako vam se u Kolektivnom smještaju ne može pružiti smještaj primjeren vašim potrebama, a stariji ste od 65 godina ili ste osoba s invaliditetom, u tom slučaju možete biti smješteni u odgovarajuću ustanovu socijalne skrbi.

Zahtjev za smještaj možete podnijeti dežurnom socijalnom radniku u Kolektivnom smještaju ili Centru za socijalnu skrb u mjestu gdje ste smješteni. 
Pogodnosti za osobe s invaliditetom?
Hrvatske udruge osoba s invaliditetom ne uvjetuju članstvo ukrajinskim državljanima kako bi pružili podršku osobama s invaliditetom. Spremni su pružiti svu potrebnu pomoć i podršku u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom.

Ako je osoba smještena u ustanovi socijalne skrbi, ima osiguran i prijevoz.

Osobnog asistenta moguće je osigurati u suradnji s udrugama.

Za dodatne informacije kontaktirajte Zajednicu saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH:
Kakav je postupak i uvjeti dobivanja pomagala za osobe s invaliditetom?
Propisivanje pomagala ovisi o dijagnozi i samoj vrsti pomagala. Za navedeno se možete obratiti najbližem liječniku u domu zdravlja koji će vas uputiti u samu proceduru i, ovisno o kliničkoj slici, mjerodavnom doktoru specijalisti koji indicira i propisuje odgovarajuće pomagalo. Primjerice, invalidska kolica propisuju ortopedi i/ili fizijatri, slušna pomagala otorinolaringolozi, naočale oftalmolozi te drugi specijalisti nadležni za određenu fizičku nefunkcionalnost.
Trebam besplatnu pravnu pomoć?
Raseljenim osobama iz Ukrajine, besplatnu pravnu pomoć mogu pružiti odvjetnici Hrvatske odvjetničke komore u sklopu programa besplatne pravne pomoći. Možete se javiti na adresu e-pošte: hok-cba@hok-cba.hr
Trebaju mi higijenske potrepštine, odjeća i obuća?
Za higijenske potrepštine (pelene i sl.) kontaktirajte: 
 
  • Hrvatski Crveni križ - Društva HCK postoje u svakoj županiji – kontakti