Obrazovanje

Djeca pod privremenom zaštitom imaju pravo upisati ili nastaviti osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje u Hrvatskoj pod istim uvjetima kao i hrvatski državljani.
 
Radi upisa djeteta u osnovnu školu (u Hrvatskoj od 1. do 8. razreda) obratite se izravno u vama najbližu osnovnu školu.
Djelatnici referade će razgovarati s vama, utvrditi u koji se razred dijete treba uključiti.
Škola će osigurati udžbenike i organizirati pripremnu nastavu hrvatskoga jezika za sve učenike.
Ukoliko raspolažete ispravama o ranijem obrazovanju, svakako ih ponesite.
Adresar osnovnih škola

Radi upisa djeteta u srednju školu (u Hrvatskoj nakon 8. razreda osnovne škole) obratite se izravno u željenu srednju školu.
Djelatnici referade će razgovarati s vama, utvrditi u koji se razred dijete treba uključiti i koji bi program za njega bio najbolji.
Škola će organizirati pripremnu nastavu hrvatskoga jezika za sve učenike.
Ukoliko raspolažete ispravama o ranijem obrazovanju, svakako ih ponesite.
Adresar srednjih škola

Radi upisa djeteta u vrtić obratite se izravno najbližem dječjem vrtiću u mjestu gdje boravite.
Ravnatelji vrtića dat će vam sve potrebne informacije o slobodnim kapacitetima i mogućnostima te drugim uvjetima upisa u dječji vrtić.
Adresar dječjih vrtića
 
Općine i gradovi diljem Republike Hrvatske imaju različite programe sufinanciranja troškova prehrane, prijevoza, nabavke udžbenika za učenike srednjih škola, izvannastavnih aktivnosti.
Sve informacije o tome, dostupne su u školama.
 
Ukrajinski studenti - osobe pod privremenom zaštitom, u pogledu obrazovanja imaju ista prava kao i hrvatski studenti. Dakle, imate pravo nastaviti visokoškolsko obrazovanje, a o vašem upisu odlučuju fakulteti uzimajući u obzir raspoloživa mjesta i kriterije.
 
Edukacije i tečajevi hrvatskog jezika

Edukacije i tečajeve hrvatskog jezika nude vam:
CROATICUM
 
Internetski tečajevi su besplatni, a sastoje se od 80 jedinica u trajanju od 45 minuta. Sučelje, upute i podrška dostupni su na engleskome i španjolskome jeziku.
Prijava na internetske tečajeve moguća je korištenjem korisničkoga računa za Facebook ili Google.
 
Internetski tečaj A1.HR dostupan je na adresi: A1
Internetski tečaj A2.HR dostupan je na adresi: A2

HR4YOU
Student sam, želim više informacija, uključen sam u Erasmus?
Ukoliko ste student iz Ukrajine koji se već nalazi u Hrvatskoj, a došli ste putem programa Erasmus+, budite u kontaktu s visokim učilištem na kojem studirate za svu pomoć i podršku, kao i za mogućnost produljenja vaše mobilnosti ako to bude potrebno.

Ukoliko ste student iz Ukrajine koji planira svoj dolazak u Hrvatsku i zainteresirani ste za nastavak studija ovo su informacije za vas:
 
  • stupite u kontakt sa svojim matičnim visokim učilištem u Ukrajini kako biste provjerili postoji li ranija suradnja s visokim učilištima u Hrvatskoj. U slučaju da je kontakt s matičnim visokim učilištem u Ukrajini onemogućen, upućujemo vas da se izravno obratite visokom učilištu u Hrvatskoj koji odgovara vašem području interesa i studiju koji ste prethodno pohađali. Visoka učilišta i studijski programi u Hrvatskoj.

Preporučujemo da se obratite djelatnicima ureda za međunarodnu suradnju na visokom učilištu u Hrvatskoj. Informacije o studiranju u Hrvatskoj možete pronaći na portalu Study in Croatia
 
Za nastavak studija u Hrvatskoj imate mogućnost koristiti neke od programa studentske razmjene (Erasmus+, CEEPUS, Bilateralni program akademske mobilnosti) koji podrazumijevaju studiranje bez plaćanja školarine uz mjesečnu financijsku potporu. Iznos financijske potpore ovisi o programu mobilnosti.
Studentima koji dolaze putem Erasmus+, CEEPUS-a i Bilateralnog programa akademske mobilnosti osigurana je subvencionirana studentska prehrana u studentskim menzama i smještaj u studentskom domu u skladu s raspoloživim mjestima.
 
Studentima i sveučilišnim nastavnicima iz Ukrajine sudjelovanje će biti omogućeno i u programu CEEPUS - Srednjoeuropskom programu razmjene za sveučilišne studije.
Studentima iz Ukrajine će  kroz  program CEEPUS u Hrvatskoj biti omogućen boravak od najmanje 3 mjeseca pa do 2 semestra (10 mjeseci) uz osiguranu financijsku potporu za prehranu i smještaj. 
Pod istim uvjetima koji vrijede za studente i nastavnike iz zemalja članica CEEPUS-a, u programu će u Hrvatskoj moći sudjelovati i studenti i nastavnici s ukrajinskih sveučilišta.
Zainteresirani studenti i nastavnici mogu se javiti izravno svojim visokim učilištima u Hrvatskoj, ako su već ostvarili suradnju s nekima od njih te žele provjeriti na koji se način mogu uključiti u program CEEPUS.
Ako zasad nisu ostvarili takvu suradnju i nemaju kontakt obratiti se mogu i na adresu e-pošte: ceepus@ampeu.hr.
 
Stručnjaci iz Ukrajine iz različitih područja mogu se uključiti u program Erasmus+ putem aktivnosti „invited experts“ u svim obrazovnim područjima – odgoju i općem obrazovanju, strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, obrazovanju odraslih ili pak visokom obrazovanju.
Putem Erasmusa+ vrtići, osnovne i srednje škole, visoka učilišta kao i organizacije za obrazovanje odraslih mogu pozvati stručnjake iz Ukrajine različitih stručnih profila kako bi facilitirali integraciju izbjeglica iz Ukrajine u obrazovne ustanove u Hrvatskoj. Boravak se podupire sredstvima programa Erasmus+.
Zainteresirani stručnjaci mogu se javiti na adresu e-pošte: info@ampeu.hr.
 
Priznavanje inozemnih obrazovnih i stručnih kvalifikacija?
Priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija provodi se sukladno zakonski propisanoj proceduri. Pročitajte više.
 
Priznavanje razdoblja visokog obrazovanja u svrhu nastavka obrazovanja
Priznavanje razdoblja visokog obrazovanja provodi visoko učilište na kojem želite nastaviti visoko obrazovanje.
 
Popis akreditiranih studijskih programa
 
Priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija
Priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija provodi se sukladno Zakonu o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija (Narodne novine, broj 82/2015., 70/2019. i 47/2020).
 
Postupak priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija provode tijela nadležna za predmetnu reguliranu profesiju.
 
Popis reguliranih profesija i nadležnih tijela